smalle_banner_2.jpg

Brenda (19) uit Meppel, wilde eens wat anders dan de hele zomer op het strand hangen en niets doen. Via France-Personnel ging zij twee maanden naar de Ardèche om op een camping te werken. Met gemengde gevoelens zat ze in de auto bij de camping eigenaar: 'Is dit wel de goede keuze?'

Begin mei koos ik er voor om op een camping te gaan werken. Iets wat ik vanaf kleins af aan al wilde doen. Het leek me gewoon geweldig; croissantjes verkopen, beetje zwembad schoonhouden, jeu de boules toernooi organiseren en dat allemaal onder de warme Franse zon! Zoals ik al zei, we spreken hier over begin mei, dus ik moest nog van alles regelen voor vertrek. Waar ga ik heen? Wil ik in een team of alleen? Toen zag ik een spoedvacature in de Ardèche, allround functie, in een internationaal team. Dat leek me wel wat!

Ik kwam met de trein aan in Valence, waar ik opgehaald werd door de camping eigenaar. ''Salut Brenda, ton voyage s'est bien passé?" Oei, nu gaat het echt beginnen. ''Oui très bien, merci Henri''. Na een half uurtje in de auto begon het rustig te worden, zag ik meer koeien dan mensen om me heen en werd het in de auto ook akelig stil. Was dit wel de goede keuze? Lag ik niet liever met mijn vriendinnen te bakken op het strand, zoals we altijd deden?

Op de camping aangekomen, had ik meteen antwoord op mijn vraag gekregen; 'Ja dit is de goede keuze, het is hier prachtig mooi, op het eerste gezicht zijn de mensen vriendelijk en ik ga hier echt een geweldige zomer beleven, ik voel het!’

Na een uitgebreide rondleiding ben ik mijn spulletjes gaan installeren. Op een apart veldje op de camping stonden 4 oude caravans, later bleek dat de andere 3 bestemd waren voor de leerling-kok, animatrice en receptioniste. Ik kon niet wachten tot zij ook zouden komen, helaas was dit pas over 2 weken. Tot die tijd was het aan mij om alles op te zetten tot het seizoen echt van start zou gaan.

"Ik ga hier echt een geweldige zomer beleven, ik voel het!"


Met mijn HAVO Frans dacht ik wel een aardig niveau te hebben. Achteraf gezien was de basis ook niet verkeerd, maar ik heb wel ontzettend veel bijgeleerd in die 2 maanden. Zo herinner ik me nog heel goed de eerste bestelling op het terras: 'Un demi pêche, un cinquante et-un et une Perrier menthe s'il vous plaît. Wat? Ze wilde toch wat drinken? Verbaast liep ik terug naar de bar en omdat ik alles fonetisch op had geschreven wist ik uiteindelijk, met behulp van de eigenaar, wat ze wilde hebben. Vol trots liep ik het terras op: 'Et voilà', en ik herhaalde de namen van deze 3 drankjes. Ik liep terug met een leeg dienblad en zei tegen mezelf; Oké, werk aan de winkel! Hoe deze zomer ook gaat lopen, ik ga er voor zorgen dat ik mijn Franse taalkennis ga verbeteren!

Naast het werken in de bar, mocht ik ook wel eens in de receptie werken. Hier maakte ik de meest gemaakte fout: iemand om een cochon (varken) vragen in plaats van een caution (borg), ik geloof dat ik tot op de dag vandaag nog moeite heb met de uitspraak, maar goed; als je vriendelijk blijft en het met een lach op je gezicht uitspreekt, komt het meestal wel goed.

Naast deze blunders heb ik ontzettend veel geleerd, gelachen en genoten van het werken op de camping. Ik was het gezicht van de camping, zelfs 40 km verderop bij een toeristische trekpleister hoorde ik een kindje roepen; ‘Kijk mam! Dat is het meisje van de pannenkoeken!’(op dinsdagavond bakte ik crêpes met de kleintjes) en bij de plaatselijke supermarkt maakte ik altijd een praatje met de caissière. Als het zou kunnen zou ik wel elke zomer dit werk willen doen. Nu maar weer focussen op mijn studie en oppassen dat ik niet steeds afdwaal in de prachtige herinneringen van mijn zomer op de camping.

Brenda

Deel deze pagina