smalle_banner_1.jpg

Virginie (22) uit Den Haag wilde naast de theorie over Frankrijk die ze leerde bij haar studie Frans in Utrecht, ook de praktijk meemaken. Ze besloot de cultuur te proeven door als presentatrice/vertaalster mee te gaan met de DJ Tour van Entertainment Engineers. Vijf weken lang van camping naar camping trekken? Klinkt als een fantastische uitdaging!

Afgelopen zomer besloot ik om eens wat anders te doen tijdens de zomervakantie. In plaats van met mijn ouders op een Franse camping te staan, wilde ik iets doen wat actiever was. Via France-Personnel kwam ik terecht bij Entertainment Engineers, die op dat moment iemand zochten voor hun zomertour. Zij boden extra animatie voor campings aan, door een avondprogramma op te stellen dat geschikt was voor de hele familie. Het begon met de kinderdisco, gevolgd door een muziekquiz met daarna karaoke en de avond werd afgesloten met een disco voor de volwassenen. Omdat het een tour door Frankrijk was, betekende het dat we elke avond op een andere camping zouden staan en dat voor 5 weken lang. Als studente Frans wil ik zoveel mogelijk van Frankrijk zien en dit leek mij de perfecte gelegenheid om de pracht en praal van Frankrijk met mijn eigen ogen te aanschouwen. 

"Als studente Frans wil ik zoveel mogelijk van Frankrijk zien en dit leek mij de perfecte gelegenheid"

 

De allereerste avond was het spannendst. Mijn Frans was goed genoeg, maar zou ik alles snel kunnen vertalen? Zou ik struikelen over mijn woorden tijdens het presenteren? Ik had nog nooit een DJ-set opgebouwd en ik had geen flauw idee waar alles moest staan. Gelukkig bleek het allemaal mee te vallen. De avond begon met de kinderdisco, waar ik ter plekke de dansjes leerde die alle kinderen al kenden door vrolijk met ze mee te dansen. De muziekquiz presenteerde ik samen met een dj die alles in het Nederlands vertelde, waarna ik steeds alles naar het Frans kon vertalen. Tijdens de quiz merkte ik hoe leuk het presenteren was en hoe geweldig ik de interactie met het publiek vond. Dit was wel mijn ding!

Na de quiz volgde de karaoke die ik zelf mocht presenteren. Mensen konden via kaartjes aangeven welk nummer ze wilden zingen en daarna mochten ze het podium beklimmen om uit volle borst mee te zingen, tot grote vreugde van de zangers zelf. Ik merkte dat de Fransen de karaoke geweldig vonden en gelukkig hadden we veel Franse nummers. Hierdoor leerde ik ook wat van de muziekwereld (wat ook wel een belangrijk onderdeel van een cultuur is) en aan het eind van de zomer kon ik de populaire nummers ook meezingen! Als laatste onderdeel van de avond was er de disco voor de volwassen , waar iedereen op bekende nummers kon meedansen. Natuurlijk moesten we zelf alles ook aan het eind van de avond weer netjes opruimen, maar daarna gingen we altijd nog gezellig kletsen met de animatrices. 

De tour vond voornamelijk plaats in de omgeving van Lyon, maar we zijn ook langs campings geweest bij Millau in de buurt, in de Alpen en aan de Franse Riviera. Het was prachtig om het landschap elke keer te zien veranderen en nieuwe mensen te leren kennen op de campings. 

Het was absoluut een groot avontuur en ik ben er nog steeds heel enthousiast over. Ik snap nu waarom de Fransen het over de heuvels in Lyon hebben (want bergen kun je pas vinden in de Alpen) en waarom ze niet per se in een ander land op vakantie hoeven met alle diversiteit in hun eigen land. Al met al was het een heel geslaagde werkvakantie. Ik zou zo nog een keer gaan!

Deel deze pagina