smalle_banner_1.jpg

Ellen (29) woont en werkt in Frankrijk. Via France-Personnel heeft ze vorig jaar op een camping gewerkt als receptionist. Daarna had ze de smaak te pakken en werd ze gematcht aan een leuke baan bij een internationaal callcenter in de buurt van Orléans.

Sinds korte tijd werk ik bij Telpro in een klein stadje een half uur ten zuiden van Orléans. Via France-Personnel kwam ik met dit bedrijf in contact. Via hen heb ik vorig jaar een hele leuke zomerbaan gehad als receptionniste op een Franse camping. Het contact met Lisette was vanaf het begin erg goed. Je krijgt persoonlijke aandacht en ze zoeken echt een camping die bij je past. Door dit goede gevoel en de goede ervaring op de camping bleef ik in contact met France-Personnel. Dus toen ik dit jaar in Frankrijk woonde en mijn tijdelijke baan stopte, vroeg ik of ze misschien een baan voor mij wisten. Ze kwamen met het aanbod om bij dit kleine bedrijf te werken en na enkele gesprekken was ik er uit: dit ga ik doen!

Ik heb al meerdere malen in Frankrijk gewoond als au pair en tijdens een buitenland stage. Het is daarom voor mij niet heel erg wennen, het heeft er juist aan bijgedragen dat ik vaker naar Frankrijk ben gegaan en dat ik er nu - in zekere zin - ben gebleven. Toch neem ik jullie graag mee in enkele verschillen die er zijn tussen Nederland en Frankrijk als het om werken gaat.

"Na enkele gesprekken was ik er uit: dit ga ik doen!"


Zo heb je bijvoorbeeld een uur middagpauze, 35 uur per week is een voltijd baan, twee keer per dag warm eten en brood bij de warme maaltijd. Iets wat in het alledaagse leven in Frankrijk opvalt is dat men elkaar groet met twee tot vier kussen (afhankelijk van de regio). Dat gebeurt ook bij mannen onder elkaar en ook op het werk is dit iets wat je regelmatig tegen kunt komen. Verder zijn er veel dingen die geregeld moeten worden waar je normaal niet bij stilstaat omdat je al een heel leven in een land woont en dus al vanaf het begin her en der ingeschreven staat. Het aanvragen van een bankpas of zorgen dat je gebruik kunt maken van een zorgverzekering heeft heel wat voeten in de aarde. Het gewoon noteren van je bankrekeningnummer als iemand iets moet overmaken is er niet bij, daar heb je een soort bankidentiteitsbewijs voor nodig. Voordat je daar eenmaal achter bent ben je wel even verder. 

Het werk bevalt me goed. Ik had niet een heel duidelijke verwachting, maar het valt me zeker niet tegen! De collega's zijn vriendelijk en behulpzaam en het is minder formeel dan wat de gewoonte is in Frankrijk. Mijn collega's en directrice spreken elkaar met je en jij aan en ze noemen elkaar bij de voornaam. Zelfs in een kleine bank gebeurt dat niet. Mijn werk is vooral administratief ondersteunend en klantgericht en niet zozeer commercieel. Het houdt in dat ik reparatieoffertes n.a.v. onderhouds- en controlebezoeken bij klanten opnieuw onder de aandacht breng als er naar aanleiding van de offerte nog geen bestelling is binnengekomen en hen te woord sta als er nog vragen over zijn.

Over een poos heb ik een uitgebreide trainingsdag en daar heb ik erg veel zin in !

Groet, Ellen.

Deel deze pagina