smalle_banner_1.jpg

Didi (19) uit Groningen studeert Frans en mocht afgelopen zomer aan de slag op een camping niet ver van Nantes. Behalve een onvergetelijke ervaring was het ook nog eens erg leerzaam.

Afgelopen zomer heb ik voor het eerst via France-Personnel in Frankrijk gewerkt. Ik studeer Frans dus voor mij was het een goede manier om in de vakantie aan mijn Frans te werken. Via France-Personnel mocht ik als receptioniste aan de slag gaan op een camping aan de kust. Met een megatas en rugtas vertrok ik op drie juli dan eindelijk naar Frankrijk, natuurlijk lichtelijk zenuwachtig over wat me allemaal te wachten stond, leuke collega’s, leuke camping, leuke baas? Uiteindelijk met een vertraging van ongeveer drie uur, omdat ik de trein had gemist in Parijs, kwam ik aan op de camping, waar ik meteen werd verwelkomd door mijn collega’s. De camping was niet groot, maar alles was aanwezig: zwembad, strand, restaurantje en veel jonge mensen die net als ik ook op de camping werkten! In het animatieteam werkte onder andere Annick die ook via France-Personnel op de camping werkte. Bij mij in de receptie waren we met z’n vijfen, allemaal jongeren van rond de 20, dus super gezellig! Samen met Annick en vier andere Franse collega’s woonde ik op een terreintje op de camping, twee minuten lopen van het strand! De rest van de collega’s woonden allemaal in de omgeving. Mijn caravan was oud, vies en stond scheef, maar ik had een eigen plekje!

"Iedereen denkt dat jij alles weet en alle Nederlandse gasten komen dan ook naar jou om dingen te vragen."


Het werk in de receptie was leuk, iedereen denkt dat jij alles weet en alle Nederlandse gasten komen dan ook naar jou om dingen te vragen. Goed de brochures over de omgeving lezen dus! De meest gestelde vraag is trouwens waar de dichtstbijzijnde supermarkt is… Vooral de zaterdagen zijn zwaar in de receptie, s’morgens gaan er veel gasten weg en s’middags komen er al weer veel nieuwe aan. Op zo’n dag waren er soms wel 45 arrivées. Allemaal inchecken en de plekken wijzen, gelukkig hadden we een leuk golfkarretje waarmee we de gasten naar hun plek konden brengen! Doordeweeks werkte ik ongeveer zes uur per dag; ’s Ochtends werkte ik van negen uur tot half een en ‘s middags van half vier tot zeven uur. Tussen de middag had ik altijd een paar uurtjes vrij; om te eten met collega’s van de animatie, om naar het strand te gaan met collega’s die ook vrij waren en natuurlijk om af en toe wat slaap in te halen! ‘s Avonds wilde het namelijk nog wel eens laat worden met veel wijn en Frans praten! ‘s Avonds aten we meestal samen voor het avondprogramma van de animatie waar ik soms ook bij moest helpen.

Het verschil tussen een Franse baas en een Nederlandse baas is trouwens wel groot, mijn bazin was een echte bazin. Je moest doen wat ze zei en ze dulde geen tegenspraak! Dit was af en toe wel eens vervelend omdat ze elke dag in de receptie aanwezig was. Daarom was ik ook heel erg blij dat de sfeer tussen de andere collega’s heel goed was en dat ik een collega France-Personneler had om af en toe op terug te vallen. Al met al heb ik twee geweldige maanden gehad in Frankrijk!! Je leert zo veel nieuwe mensen kennen, je leert goed Frans spreken en je beleeft de Franse cultuur op een heel andere manier dan dat je op vakantie bent. Eigenlijk zou iedereen een keer zoiets moeten doen, want het is een geweldige ervaring! Zelf ga ik volgend jaar misschien weer als ik tijd genoeg heb naast mijn studie!

Bisous Didi.

Deel deze pagina