smalle_banner_3.jpg

Er komen bij ons veel vragen binnen over het zoeken naar een vaste baan in Frankrijk. Daarom geven we op deze pagina informatie over hoe je dit het beste aan kan pakken. We gaan er hier dus vanuit dat je een baan zoekt o.b.v. van een CDD of CDI contract (contrat duration déterminé of indéterminé). Dus niet een bijbaan op de camping of druiven plukken op de boerderij. 

Hoe begin ik?

Het werkloosheidscijfer ligt in Frankrijk nog steeds erg hoog. Het is daardoor lastig om als buitenlander een baan te vinden. Maak je dus geen illusies en zorg dat je goed de taal spreekt en je inleest in de gebruiken van het land. Frankrijk staat nog steeds bekend als chauvinistisch en ze geven soms - bewust of onbewust - de voorkeur aan een Fransman in plaats van een buitenlander. Daarom moet je van te voren goed bedenken in welke sector je werk zoekt. In het toerisme zal je veel werk vinden, maar dat is vaak tijdelijk. Wel is het soms zo dat grote bedrijven mensen zoeken op functies zoals 'salespersoon voor de Benelux' waardoor je als Nederlander die Frans spreekt juist in aanmerking komt.

Een ander voordeel dat je voor je kan laten werken is specifieke kennis. In sommige sectoren is juist een tekort waardoor mensen van buitenaf die dit werk kunnen doen voorrang krijgen. Denk bijvoorbeeld aan techniek, zorg en internet gerelateerde business. 

Wat het zoeken van een vaste baan in Frankrijk ook vaak verslechtert is de bureaucratie. Je dient in veel gevallen een contract te hebben, anders kan je geen huurcontract tekenen en je moet een inkomen hebben om een bankrekening te openen. Gelukkig zien we inmiddels dat Frankrijk zich meer openstelt voor de rest van de wereld, maar het blijft soms nog stroperig. Het is daarom sterk aan te raden om reeds in Nederland te zoeken naar je baan in Frankrijk.

Zoeken op internet

Uiteraard biedt France-Personnel veel vacatures aan, maar er zijn ook andere websites om mensen aan een baan te helpen. Denk bijvoorbeeld aan de site van Pole d'emploi, Monster en Carreerbuilder. Uiteraard kan je ook surfen naar bedrijven waar je interesse naar uit gaat en waarvan je weet dat ze Frans georiënteerd zijn. Denk hierbij aan KLM-Air France of L'Oréal. Naast deze bekende namen, zijn er ook veel kleinere bedrijven die op de een of andere manier Frans georiënteerd zijn. Denk aan een bedrijf in de voedselindustrie in Brabant die zich richt op de Franse markt. Of denk aan 'accountmanager Frankrijk' voor een touroperator. Als je gaat zoeken zal je merken dat het aanbod groot is. France-Personnel haalt voor jou de beste en leukste vacatures eruit, zodat jij niet verder hoeft te zoeken. 

Netwerken is 'net' werken

In Frankrijk is netwerken erg belangrijk. In veel sectoren is 'wie je kent' nog belangrijker dan 'wat je kan'. De beste binnenkomer is daarom een aanbeveling door iemand die al bij het bedrijf werkt. Natuurlijk moet je ook een goede brief schrijven en dient je cv in het Frans te zijn opgesteld. Soms kunnen we het schrijven van een sollicitatiebrief letterlijk nemen, omdat een handgeschreven brief belangrijk is. Er zijn nog steeds relatief veel bedrijven die grafologie als onderdeel gebruiken in hun sollicitatieprocedure. Hoewel dit wel steeds meer verdwijnt met de opkomst van het internet. Een brief schrijven in het Engels mag, maar is afhankelijk van de sector. Wees er in ieder geval van bewust dat de P&O medewerker niet per se de Engelse taal beheerst. In het Frans schrijven dus!

Reputatie

Wanneer je solliciteert op een functie die op een hoger niveau is (HBO of universitair) dan wordt er niet alleen gekeken naar het niveau van jouw opleiding, maar ook naar de reputatie van je school. Sommige scholen staan hoger aangeschreven dan anderen. Bovendien sta je ook hier al snel met 1-0 achter, want de beste scholen zijn natuurlijk in Frankrijk te vinden. Een uitwisseling of Erasmus in Frankrijk tijdens je studie is daarom van harte aan te bevelen. Tot slot is de term HBO niet gemeengoed in Frankrijk. Het beste kan je jouw HBO instelling omschrijven als een université, of noem de term 'fachhochschule' om aan te tonen dat je ook nog eens Duits spreekt. 

Uhh.. heeft solliciteren dan nog wel zin?

Misschien ben je inmiddels ontmoedigd door al het bovenstaande en lijkt het alsof Frankrijk je niet eens wil hebben. Denk vooral in kansen. Frankrijk staat zoals gezegd steeds meer open voor de rest van de wereld en dit gegeven biedt enorm veel kansen. Er zijn uiteraard veel internationale bedrijven, maar ook Franse bedrijven die hun vleugels uitslaan. Juist bij deze bedrijven zoeken ze mensen die goed Engels, Duits of Nederlands spreken. Dit is voor jou dus een heel goed verkoopargument. De gemiddelde Fransman spreekt helaas nogal beroerd Engels, laat staan dat ze Duits of Nederlands spreken. In dit soort gevallen is je niveau Frans nog niet eens belangrijk. Dit kan je altijd nog op een later moment bijschaven.

Deel deze pagina