Een dag in het leven van… een receptionist!

Hoe ziet dat er nu uit? Zo’n gemiddelde dag van een receptionist op een camping in Frankrijk? Om je een idee te geven beschrijven we hier hoe een werkdag voor jou er uit kan zien als je via France-Personnel op een camping in Frankrijk wordt geplaatst. Je werkzaamheden kunnen uiteraard erg verschillen en zijn sterk afhankelijk van de grootte en de ligging van je camping. Daarnaast maakt het uit of je direct met de campingbaas werkt, of in een team met meerdere collega’s. Werken op een receptie in Frankrijk is in ieder geval erg leuk werk en is een ervaring die je niet snel zal vergeten!

Vroeg wakker

Vandaag ging de wekker weer om 7.30. Toch wel redelijk vroeg na een gezellige avond met een Frans wijntje. Snel even onder de douche gesprongen en om 8.00 uur stond ik paraat bij de receptie. Helaas kon ik weer een kwartier wachten op de sleutel van de receptie. Wat is dat toch met Fransen, komen ze altijd te laat? Gelukkig stond ik met een Nederlands echtpaar te wachten die geen haast hadden om uit te checken. Dat is wel iets anders dan dat Franse stelletje van vorige week! Hèhè, daar kwam mijn baas aan met de sleutel. Snel even mijn kassa tellen, de bedragen invoeren in Unicamp en mijn dag kon beginnen. Het Nederlandse echtpaar zou vandaag verder doorreizen naar Spanje. Ze hadden een week in een mobilhome gezeten dus ik mocht mijn dag sportief beginnen met een fietstochtje naar hun mobilhome om hem te gaan controleren. Ik nam een Walkie-Talkie mee zodat ik een akkoord (verification est ok, c’est bon) aan mijn andere receptiecollega kon doorgeven. Zo kon zij de borg en de betaling afhandelen terwijl ik terug fietste. Nederlandse efficiëntie, noem ik dat ook wel.

Logo beeld France-Personnel

Dompel je onder in de Franse taal en cultuur met France-Personnel

  • Vind een baan die écht bij je past
  • Altijd een interessant aanbod seizoens- én vaste vacatures
  • Professionele en persoonlijke begeleiding tijdens je sollicitatieproces

Na deze eerste gasten bleef het een tijdje rustig en verdeelde ik het werk met mijn collega. Iedere dag werd de receptie door twee man bemand. Op zaterdag waren dat er vier! Mijn collega hield zich bezig met de binnengekomen mails terwijl ik de dossiers voor aankomende zaterdag ging voorbereiden. Het zou zaterdag een zwarte zaterdag worden dus alles moest van tevoren klaar zijn! Ik begon met het klaarzetten van welkomstpakketjes: een plattegrond, menu van het restaurant, inventarisatielijst en informatie over de camping. Zo, de sleutel van de mobilhome erbij en klaar! Nog maar 52 dossiers te gaan!

De camping ontwaakt

De campinggasten begonnen eindelijk een beetje te ontwaken en het werd rustig aan ook drukker in de receptie. Er kwamen een paar gasten op de bonnefooi die een plaatsje wilden hebben dus had ik een aantal vrije plaatsen omcirkeld op de plattegrond. Met de plattegrond in hun hand vertrokken ze over de camping op zoek naar hun ideale vakantieplekje! Chantal, hoofd van de schoonmaak, kwam binnengestormd en gaf ons de lijst van mobilhomes die al schoongemaakt waren. Pff, wat had zij het druk zeg! Gelukkig kwam de bakker met lekkere pains au chocolat voor ons allemaal. De ochtend liep ten einde en om 12 uur ging ik terug naar mijn mobilhome om lekker te gaan koken en lunchen. Ik zou die dag 8 uur moeten werken dus ik had twee uur vrij voor de lunch. Mijn animatiecollega’s hadden ook vrij dus kookten we gezellig samen. Eens kijken wat er nog in de koelkast te vinden was…Pasta, tomaat, spekjes, crème fraiche…nou dat leek mij een ideale maaltijd voor vanmiddag! Zo gek dat je in Nederland maar een half uur lunchpauze hebt en het daarmee altijd redt, terwijl hier die twee uur altijd te kort zijn. Zou ik dan in de afgelopen maand het Franse leven al zo hebben overgenomen?

Bomvolle receptie

Om 14.00 uur ging ik weer terug naar de receptie die ondertussen bomvol stond! Snel even bijspringen! Het was die dag lekker weer dus veel gasten wilden een barbecue huren voor die avond. Ook daarvoor waren ze bij de receptie aan het juiste adres. Rond 15.00 uur stapte het Nederlandse meisje weer de receptie binnen. Ze kwam al een week lang iedere dag naar de receptie om daar op internet te gaan. Ze vertelde dat ze een vriendje had in Nederland en hem erg miste! Met zo’n gast was ik al snel door mijn internetkaarten heen! De middag ging lekker snel voorbij, alle arrivées prevues waren aangekomen en iedereen die zou vertrekken was op tijd vertrokken. Dat is ook wel eens anders geweest. Alle campinggasten moeten vòòr 12.00 uur zijn vetrokken maar vorige week waren er maar drie gasten vertrokken terwijl dat er tien hadden moeten zijn! Ik heb toen een rondje gemaakt over de camping en het bleek dat ze het allemaal zo naar hun zin hadden dat ze hun verblijf wilden verlengen. Kijk, dat is leuk om te horen!

Wachten op de laatste gasten

Ondertussen was het al 19.30 uur, nog een half uurtje werken en dan zat mijn dag als receptionist er alweer op. Het laatste half uur heb ik me bezig gehouden met de voorbereidingen voor de volgende dag. Alle aankomsten en vertrekken had ik klaargelegd met de bijbehorende dossiers. Precies op tijd kwam de bewaking aan. Even het verplichte praatje met de twee zoenen en dan de overdracht. Als de receptie gesloten was, nam de bewaking onze taken waar. Die middag waren we gebeld door een Engelse familie die in de file stond en het niet zou halen om voor 20.00 uur op de camping te zijn. Ik had een pakketje klaar gemaakt met een plattegrond van de camping en een slagboompasje zodat ze wel op de camping zouden kunnen komen. Dat was een hele zorg minder voor de Engelsen.

Eten, drinken en morgen vroeg weer op!

Na een lange werkdag van acht uur was ik erg blij dat mijn collega’s al aan het koken waren. We deden dit eigenlijk alle dagen samen. Meestal aten we ook met het hele team van animateurs en receptionisten. Bij elkaar was dat toch een groep van tien mensen! Een gezellige mix van Nederlanders en Fransen dus. Na het eten was het tijd voor wat ontspanning. Mijn camping lag direct aan het strand van het meer. Op het strand waren allerlei restaurantjes en wat caféetjes. Het toetje haalden we vaak op het strand: chi-chi’s. Dat zijn zoete gefrituurde frieten met veel suiker! Heerlijk! Teruggekomen op de camping wilde de Franse animateur nog iets gaan doen. Het was zijn enige avond vrij deze week. Met twee Nederlandse receptionisten en twee Franse animateurs zijn we naar een leuk stadje gereden. Daar zat een leuke cocktailbar waar we wat zijn gaan drinken.

Alcohol vrije cocktail

Gelukkig was onze animateur niet een standaard Fransman; hij bestelde keurig een alcoholvrije cocktail. Dit gebeurt niet vaak want de meeste Fransen zijn ervan overtuigd dat ze makkelijk nog achter het stuur kunnen kruipen met een paar Whiskey-cola op! Rond middernacht kwamen we terug op de camping. Even nog een praatje gemaakt met de bewaking. Er was namelijk een wat drukke groep Franse jeugd op de camping die voor overlast zorgde! De bewaking ging erop af. Meestal was het aanzicht van de bewaker met zijn vreselijke enge hond al genoeg reden om stiller te zijn en dat gold ook voor deze groep! Toen werd het tijd om te gaan slapen. Gezellig met de hele groep naar het toiletgebouw om de tanden te poetsen en daarna lekker te gaan slapen. Niet vergeten de wekker te zetten, morgen moest ik om 8.00 uur weer op de receptie zijn!

Ik hoop dat dit jullie een goed beeld heeft gegeven over een dag als receptionist op een camping in Frankrijk.

Groetjes, Lisette